maanantai 12. syyskuuta 2016

Tietokonekerho aloitti taas

Syksyn ensimmäinen kerho alkoi tuttuun tapaan hartaudella. Suuntasimme kirkon nettisivuille ja valitsimme sivun oikeasta marginaalista Kirkkovuoden teksti-painikkeen. Avautuvalta sivulta valitsimme yläreunasta linkin Edellinen pyhäpäivä. Raamatuntekstin lukemisen jälkeen kerhon vetäjä näytti Raamattu kannesta kanteen-sivuston, josta löytyy kohtaan kuin kohtaan Jukka Norvannon laatima selitys. Kuuntelimme selitystä lukemaamme raamatunkohtaan. Lopuksi veisasimme virren. Linkki virsikirjaan löytyy niinikään kirkon etusivun oikeasta marginaalista. Hakukenttään voi laittaan virren numeron tai sitten voi kirjoittaa vaikka yhden sanan, jonka muistaa virressä olevan.

Kahvin jälkeen keskustelimme siitä, millaisia ajatuksia kerholaisilla on ollut viime aikoina tietokoneisiin ja niiden käyttöön liittyen.

Tässä joitakin aiheita ja esille tulleita ajatuksia.

Nettiyhteydet
DNAn nettiyhteyksissä oli ollut yhtenä aamupäivänä katkosta, joka ei kotona laitteita uudelleen käynnistämällä korjaantunut. Kerholainen oli soittanut DNAn asiakaspalveluun, josta oli kerrottu, että vika koskee laajaa aluetta Satakunnassa ja sitä korjataan parhaillaan. Todettiin, että asiakaspalveluihin soittaminen on nykyään mielenkiintoista, kun ensin pitää painaa useita eri puhelimen näppäimiä ennenkuin pääsee keskustelemaan asiakaspalvelijan kanssa. Kannattaa huomata myös monien yritysten sivuilla oleva mahdollisuus chattailuun eli reaaliaikaiseen keskusteluun viestien välityksellä.

Päivitykset
Osalla kerholaisista on Windowsin asetuksissa määritelty, että käyttöjärjestelmän ja muiden ohjelmien päivitykset ladataan ja asennetaan automaattisesti. Silti on hyvä käydä silloin tällöin toteamassa, että laite on ajan tasalla. Windows Update on ohjelma, jota tällöin käytetään. Ohjelma ilmoittaa, mikä päivitys on tärkeä ja mikä on valinnainen. Laita ainakin tärkeäksi ilmoitetut päivitykset koneellesi. 

Myös esimerkiksi apuohjelmat Java ja Adobe Reader saavat säännöllisesti päivityksiä, joista saattaa ilmaantua ilmoituksia. Ongelmana vain on, että nämä päivitykset ovat usein englanninkielisiä. Ehkä on hyvä ensin kysyä neuvoa, ennen kuin tekee sellaista, mistä ei oikein tiedä onko se tarpeen vai ei.

Pääsääntö lienee, että koneen toimivuuden ja tietoturvan takia on syytä pitää tietokoneen, kuten myös älypuhelimen ja tabletin päivitykset ajan tasalla. On myös tietokoneita, joissa päivitykset tulevat automaattisesti ja virustorjunnastakaan ei tarvitse huolehtia. Esimerkki tällaisesta on Chromebook, joka tarkoittaa sitä että laitteessa on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä, jota Google pitää automaattisesti ajan tasalla. Tällainen tietokone tarvitsee toimiakseen nettiyhteyden, sillä pääsääntöisesti koneeseen ei tallenneta mitään vaan kaikki tiedostot ja kuvat sijaitsevat Googlen pilvipalvelimilla. Netin peruspalvelujen käyttöön Chromebook riittää mainiosti.

Virusten ja haittaohjelmien torjunta
Joidenkin kerholaisten koneet ilmoittivat, että torjuntaohjelmat kaipaavat päivitystä. Osalla erityisiä torjuntaohjelmia ei ollut asennettuna. Laitoimme koneisiin Avast- tai Avira-ohjelmistot, jotka ovat maksutta ladattavissa netistä. Perustoiminnot saa ilmaiseksi, kehittyneemmät ominaisuudet maksavat muutaman kympin vuodessa. Vaihtoehto edellisille on esimerkiksi suomalainen F-Secure, jonka ohjelmiston käyttö kustantaa noin 50 € vuodessa.

Roskapostiviestit 
Osa kerholaisista saa sähköpostiinsa ei-toivottuja tarjousviestejä. Kokemukseni mukaan Gmail-sähköpostiohjelma osaa tunnistaa ja ehkäistä roskapostit hyvin. Viestiä voi toisissa ohjelmissa klikata hiiren oikealla painikkeella ja merkitä roskapostiksi. Jos tarjousviestit vaivaavat eikä muuta keksi, voi aina ottaa uuden sähköpostiosoitteen käyttöön ja jättää vanhan osoitteen roskapostia varten. Tästä on tietysti oma vaivansa.

Viestit, joissa kerrotaan, että ”Olet voittanut-” tai ”Saat älypuhelimen eurolla”-tyyppiset ja muut liian hyvältä kuulostavat lupaukset ja tarjoukset ovat useimmiten huijausta ja jos lähdet klikkailemaan viestiä, saatat tulla tilanneeksi jonkin maksullisen palvelun, jonka katkaiseminen on vaikeata. Parasta on, että poistat viestin avaamatta sitä.

Jos jossain viestissä kysytään sinulta verkkopankin käyttäjätunnusta ja salasanaa, niin älä luovuta niitä. Pankki ei koskaan kysy tunnuksia puhelimitse tai viesteillä. Tunnuksia tulee muutoinkin käyttää huolellisesti.

Millaisen puhelimen ostaisin? 

Pohdimme myös millainen puhelin kannattaisi ostaa. Ensinnäkin on syytä miettiä mitä haluat tehdä sillä. Haluaako käyttää nettiä ja maksaa siitä oman kuukausimaksun? Tai riittääkö pelkät puhelut ja viestit? Aina ei kannata ostaa kalleinta eli maksaa ominaisuuksista, joita ei sitten tarvitsekaan. Voi myös miettiä minkä kokoisen näytön ja näppäimet haluaa. Perinteisissä puhelimissä on vielä painettavat, fyysiset nappulat, älypuhelimissa näppäimet toimivat kosketuksesta. Katsoimme verkkokaupoista eri vaihtoehtoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti