keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Syksyn tullen taas tietokonekerhoon!

Tämän syksyn kerho lähti aktiivisesti liikkeelle ja myös uusia kerholaisia liittyi mukaan. Alkuhartauden ja kahvin jälkeen kerhon vetäjä kysyi lomakkeella kerholaisten taidoista ja kiinnostuksen kohteista.

Liikkeelle lähdettiin Googlen hakutoiminnon harjoittelulla. Monelle tämä oli jo aiemmin opitun kertausta. Jotain uuttakin opimme: "Kokeilen onneani"-linkkiä painamalla Google avaa valmiiksi selaimeen sen sivun, joka olisi tullut hakutuloksessa ensimmäiseksi. Kannattaa kokeilla! Totesimme myös, että kannattaa katsoa välillä ruudulle, kun on kirjoittamassa Googlen hakukenttään tekstiä: palvelu yrittää arvata mitä olet hakemassa ja oikeaa ehdotusta voi klikata jo muutaman kirjaimen jälkeen.

Yksi kerhon vapaaehtoisista ohjaajista kertoi paikallisen sähköyhtiön, Vatajankosken sähkön WattiMatti-palvelusta, joka löytyy yhtiön nettisivuilta. Rekisteröitymällä voi katsella tietoja omasta sähkönkulutuksesta ja testausmielessä kerhon vetäjä loi palveluun tunnukset, joilla nähtiin eilispäivän sähkönkulutus tunnin tarkkuudella. Palveluun rekisteröidytään tällä sivulla. Kannattaa etsiä valmiiksi vanha sähkölasku, josta selviävät asiakastunnus ja käyttöpaikan tunnus tarvitaan rekisteröityessä.

Eräs kerholaisista jätti erään nettisivun osoitetta kirjoittaessaan epähuomiossa yhden kirjaimen pois. Tästä seurauksena oli, että näytölle tuli ilmoitus: "Seuraava sivusto sisältää haittaohjelmia. Tietokoneellesi voidaan yrittää asentaa vaarallisia ohjelmia..." Tämä johti meidät keskustelemaan mm. siitä, että verkkopankissa asioidessa kannattaa tarkistaa mm. että osoiterivi alkaa kirjainyhdistelmällä https. Viimeinen kirjain s kertoo, että nyt ollaan suojatulla sivulla. Katso täältä tarkemmin, mitä sivun suojaus tarkoittaa.

Tietokoneen käyttöjärjestelmänä on lähes kaikilla kerholaisilla Microsoftin kehittämä Windows. Uusin versio tästä käyttöjärjestelmästä on Windows 10.  Aiempia käyttöjärjestelmiä ovat mm. XP, 7, 8 ja 8.1.

Kerhon vapaaehtoisella ohjaajalla on jo kokemusta uusimman järjestelmän asentamisesta koneisiin. Hänen mukaansa 10-järjestelmä toimii hyvin niissäkin koneissa, joissa on aiemmin ollut käyttöjärjestelmänä Windows 7. Tätä aiemman, Windows XP:n tuotetuki on päättynyt. Se tarkoittaa, että mikäli järjestelmästä löytyy haavoittuvuus, jota haittaohjelmat pystyvät hyödyntämään, ei Microsoft enää julkaise ohjelmaan korjauspäivitystä. Tästä syystä esimerkiksi pankkiasiointiin suositellaan uudempia käyttöjärjestelmiä. Lue täältä Iltalehden juttu aiheesta. (PJ)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti